Автор: Биляна Веселинова, Труд Следвайте Гласове в ТелеграмСлужебното правителство на Румен Радев в

...
Автор: Биляна Веселинова, Труд Следвайте Гласове в ТелеграмСлужебното правителство на Румен Радев в
Коментари Харесай

Румен Овчаров: По заповед на господарите си отвъд Океана депутатите погазиха националня интерес, предавайки реакторите на Украйна

Автор: Биляна Веселинова, " Труд "  Следвайте " Гласове " в Телеграм

Служебното държавно управление на Румен Радев в жестоко нарушаване на закона подписа контракт за доставка на американско нуклеарно гориво, без да е потвърдена неговата сигурност и икономическа успеваемост и без да е публикуван лиценз от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), предизвестява енергийният специалист и някогашен министър на енергетиката в две държавни управления Румен Овчаров.

Разговаряме с него за последствията от продажбата на реакторите за АЕЦ „ Белене “, за периодите и изискванията по контракта с турската енергийна компания „ Боташ “ и за нездравия вкус на всеки, стъпил в полето на политиката, да се занимава с енергетика.

- Господин Овчаров, какъв брой време ще имаме нуклеарна енергетика в България, откакто депутатите скоростно взеха решение да продадем на Украйна реакторите от АЕЦ " Белене "?

- Този въпрос е с нараснала компликация, тъй като мъчно мога да предвидя идващите нелепости, които ще създадат българските депутати в осъществяване на заповедите от господарите си оттатък Океана в жестоко нарушаване на българските национални ползи. Ако не създадат други, то евентуалният период е към 2050 година, в случай че не се постанова да сменяме парогенератори на V и VI блок на АЕЦ „ Козлодуй “, тъй като осемте парогенератора от АЕЦ „ Белене “ към този момент ще сме ги продали на Украйна. Другият вероятен проблем е обвързван с американското гориво за V блок. То е копие на старите съветски касети ТВСА, с пет дни по-къса акция и с 6 касети повече на зарядка. Тоест, ще губим по 20 млн. лева годишно от недопроизводство на ел. сила и ще произвеждаме 6 касети повече отработило гориво, за които американците нямат грижа. Но казусът е, че анализът за продължение на употребата на V блок е изработен с изискването, че там ще се зарежда новото съветско гориво ТВСА-12, при което неутронният поток в най-тежко облъчваната зона по време на употреба при американското гориво е съвсем един порядък по-висок. Какъв ще бъде резултатът от по-високия флуенс върху метала на корпуса ще би трябвало да се изследва при идващото удължение на лиценза, а това не може да стане без основния конструктор на реактора.

- Без основният конструктор на реактора от Русия?

- Да. Без Русия по-нататъшната употреба на V блок след 2027 година и 2029 година за VI блок ще бъде сложна. А за реакторите AP1000 в „ Козлодуй “, за които на бърза ръка приехме решение, освен това без процедури, които да потвърждават тяхната икономическа успеваемост и софтуерна склонност да бъдат осъществени в България, просто не ми се приказва. Но вашите читатели са интелигентни хора и ще напомня, че АЕЦ „ Белене “ щеше да бъде 2000 MWh и струваща 4 милиарда евро или да приемем, че с всички разноски цената ще е 5 милиарда евро, а до момента единствената въвеждаща се в употреба централа в Съединени американски щати с AP1000 (във Вогъл) досега коства 30 милиарда $. Нали разбирате каква е разликата сред 5 милиарда евро и 30 милиарда $?   

- Защо специалисти предизвестяват, че нямаме доста време от лиценза на V и VI блок на АЕЦ " Козлодуй " и по едно и също време с това са скептични за построяването на новите два блока VII и VIII там?

- Скептицизмът идва от това, че планът AP1000 напълно не е нов и е план, който се предлага повече от 20 години. Преди 20 години той беше съвременен, тъй като предвиждаше доста пасивни системи за сигурност. Но всички останали компании, които оферират нуклеарни реактори, се съобразиха с тази наклонност. Нашите реактори за Белене са III-то плюс потомство, имат 8 пасивни и четири дейни системи за сигурност с спомагателни системи за ограничение на изхвърляния, с спомагателна система за уловител на стопилка или така наречен core catcher. Тоест, от позиция на технологията системите за сигурност са освен достигнати, а и надминати. Въпросът е, че след повредата в Три Майл Айлънд през 1979 година Съединени американски щати прекратиха нуклеарната си стратегия и Уестингхауз към момента не са потвърдили, че могат да бъдат цялостна инженерингова компания, която да проектира, да създаде съоръжение, да го достави, да построи, да конфигурира и да вкара в употреба. Единствената работеща централа с АР1000 в Китай е пусната след 70 хиляди промени в плана, което я прави на процедура китайски план. Руските компании демонстрират по-убедители резултати, тъй като 70 % от изгражданите в международен мащаб реактори са съветски или китайски.

- Има ли риск за капитала на НЕК при продажбата на реакторите от „ Белене “? Все отново реакторите са част от активите на държавното ни сдружение?

- Проблемът не е финансовото положение на НЕК, тъй като през последната година съумя да поизплува от тежката дългова рецесия. НЕК беше с задължения над 4 милиарда лв., в този момент са над 2 милиарда А и активите няма да се анихилират, а ще се продават. Проблемът е, че тези реактори не са нужни на Украйна. В Хмелницката АЕЦ, за която приказват сега някои псевдоексперти, има 4 блока. Двата от тях работят, а строителството на другите два е спряно още в края на 80-те години на предишния век. И четирите блока са вид В-320, същите като V и VI блок и старите наши блокове за „ Белене “. Нашите реактори, които сега са доставени в „ Белене “, са от вида В-466, те са от напълно друго потомство, от потомство III плюс. Не е допустимо страна, която води война с Русия, да построи съветска атомна централа. А за какво България не желае да си довърши АЕЦ „ Белене “, в случай че няма никакви наказания против съветската атомна енергетика, аз не мога да схвана. Още повече, че към този момент " Електрисите дьо Франс " (EDF) се е заела и френската компания би могла да довърши тази работа, в случай че не желаеме да я свършим сами. Единственото пояснение е слугинажа и отвод от народен интерес. Причината, заради която Украйна желае нашето съоръжение и на първо място парогенераторите, е с цел да ги употребява като аварийни елементи, защото няма по какъв начин да получи такива от Русия. Но за какво ще продадем нашите парогенератори и друго съоръжение на Украйна, в случай, че може да имаме потребност от същите парогенератори за V и VI блок, обяснението е още веднъж същото. С цялата интервенция се цели:

1. Да се спре построяването на АЕЦ ”Белене ” и унищожи вероятността за развиване на българската нуклеарна енергетика.

2. Да се подсигурява създаване на VII и VIII блок в Козлодуй с американски реактори, без какъвто и да е търг или конкурс, в нарушаване на българското законодателство и народен интерес.

3. Да се заметат следите с платеното от ГЕРБ, само че недоставено съоръжение за АЕЦ ”Белене ”. На площадката се намира единствено оборудването за първи силует на стойност 214 млн. евро. Платеното съоръжение за втори силует - турбини, генератори и други, за 350 млн. евро, го няма на площадката.

Но безпрекословното осъществяване на нарежданията на Посолството не е патент единствено на Бойко Борисов и Кирил Петков. Служебното държавно управление на Румен Радев направи нещо, което даже тези двамата не посмяха. В жестоко нарушаване на закона то подписа контракт за доставка на американско нуклеарно гориво, без да е потвърдена неговата сигурност и икономическа успеваемост и без да е публикуван лиценз от Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР). Без компанията „ Уестингхаус “, на която сме платили да ни потвърди, че това гориво е безвредно и стопански преференциално, да е показала тези разбори. Никой до момента не си е разрешавал да върви по този начин против законите и ползите на страната.

- Ще успеем ли с политически козове да избегнем възможен арбитраж с " Газпром ", който би коствал към 1,8 милиарда лв., откакто държавното управление „ Петков “ спря обслужването на контракта предходната година, факт, който в „ Труд news ” разказахме в цяла поредност?

- Директна глоба за импорт на съветски газ в Европейски Съюз няма и не виждам въпросът с съветския газ да стои по-различно от съветското нуклеарно гориво. Германия продължава да внася съветски газ по една от тръбите през Украйна. Австрия е внесла през 2022 година съветски газ за 7 милиарда евро. Само ние и още няколко страни спряхме доставките. За една година, от април 2022 до април 2023 година, България надплати за доставките на количествата газ над 1,400 милиарда лв.. И в случай че първите 700 млн. лв. бяха напълно за сметката на кабинета „ Петков “, то вторите са напълно за сметката на служебните държавни управления и техния министър на енергетиката. Що се отнася до арбитража, ние сме в ръцете на руснаците и не виждам някой да подхваща дейности да предотврати това, в противен случай, вършат противоположното. Осреднената цена на газа по take or pay (вземи или заплати, б.р.) за предходната година е към 100 $ за MWh и може да си извършите сметката какъв брой ще ни излезе това. 

- 13-годишният контракт с турската енергийна компания " Боташ ", подписан по времето на служебното държавно управление, бе прокламиран като стратегически, само че и в Народното събрание към този момент има голям брой въпроси по него дали е предпазен интереса на България?

- Не е належащо човек да е кой знае какъв специалист, с цел да реши, че това е противоречиво. България направи тръбопроводи от юг – връзки с Гърция. Имаме два тръбопровода от изток – остарелият водопровод с Турция и втори – така наречен „ Турски поток “. Имаме водопровод от север – през Румъния. Скоро ще станат и два тръбопровода за връзка със Сърбия. Няма по-евтина доставка на природен газ от доставката по тръбопроводи. Въпреки това България сега се изявява като стопански избавител на терминалите за полутечен газ в Гърция и Турция. България подписва бомбастични контракти, освен това с условия, които доста ми припомнят изискванията от договорите за американските „ Марици “ от преди 20-ина години от времето на Иван Костов. По тях нищо не може да се промени, има обезпечени облаги на другата страна и обезпечени заплащания на българската страна. Не е съществено това отношение, в случай, че имаме развита тръбопроводна мрежа за доставка на природен газ. Имаше едни специалисти, които преди няколко години ни приказваха по какъв начин би трябвало да сме на борсови цени, тъй като пазарът давал еластичност. Тогава им споделях, че това носи неустановеност в доставките и неустойчивост в цената. Сега виждаме по какъв начин тези “експерти ” търсят танкери по моретата и след това терминали, на които да ги разтоварват, тъй като не са си обезпечили дълготрайните доставки, както вършат множеството страни. 

- Центърът за проучване на демокрацията сподели данни наскоро, че съветският газ в Европа продължава да се доставя - през медиатори, на по-високи цени, само че за какво в Брюксел държат да му поставят всевъзможен различен етикет, само че не и съветски? Колко време ще издържи стопанска система, която с изключение на от продължителен дефицит на първични материали, няма сигурност във връзка с цената на силата?

- Официалните доставки на съветски тръбопроводен газ в Европа са понижени с малко над 60 %. Въпреки това приходите на „ Газпром “ са се нараснали с към 14 милиарда евро. Паралелно с това износът на полутечен природен газ от Русия е повишен с над 30 %, което е довело до спомагателни 16 милиарда евро доходи. Нали разбирате, че се играе една игра, която е игра за простаци. За простаци като българи, поляци, прибалтийски републики, финландци, които имат предпочитание да си купуват двойно и тройно по-скъп полутечен природен газ и си стопираха вноса. Когато някой като нас заплаща 1,4 милиарда лева повече, това значи, че различен получава повече. Примерно, норвежката енергийна компания Equinor е нараснала облагите си за предходната година с 200 %. Най-големите петролни компании в международен мащаб като Exxon, Shell и други са нараснали облагите си за предходната година със 150 милиарда $. Увеличението на облагата на Saudi Aramco е 160 милиарда $. Нали разбирате какво се случва? Цяла Европа се отхвърля от евтиния съветски природен газ и го заменя с по-скъпия американски, катарски и така нататък При това още веднъж се подписват дълготрайни договори. Китай подписва контракти за 27 години напред с Катар, 15 и 20-годишни контракти желаят и Съединени американски щати, ОАЕ и други

Но да се върнем в България. Миналата година имаме раздадени 6 милиарда лв. обезщетения за българския бизнес, а неговата облага се усилва с 10 милиарда лв., що за бизнес е това, който генерира облага на първо място от обезщетения от АЕЦ „ Козлодуй “, от НЕК и останалите електропроизводствени предприятия? Картината е малко изкривена, тъй като бяха раздавани обезщетения „ на калпак “, а не предвид на това кой има потребност и кой - не. В резултат на това има предприятия, които усилиха облагите си с 60-70 % и също получиха обезщетения. И споделят, че стопанската система пораства. Расте, с 3,4 %, само че за какво не се опитахме да дадем обезщетения единствено на тези предприятия, които имаха потребност от обезщетения? Някои натрупаха големите облаги, а други макар обезщетенията едвам оцеляват, тъй като зависи и на кои пазари с кого се конкурират. Ако се конкурираш на пазар, където цената на енергоресурсите е непокътната, е едно и напълно друго на пазар, където цената на ресурсите е двойна и тройна.

- Откъде идва този нездравословен политически вкус в енергетиката, където виждаме, че даже и служебни държавни управления стават извънредно дейни, само че оставят и доста въпроси?

- Идва от от две направления – първата е, че всеки си мисли, че светът стартира от него и след две публикации в интернет взема решение, че към този момент е специалист в енергетиката и може да взема стратегически решения за страната. Кой от всички специалисти в Народното събрание, които се изричат за енергетика през днешния ден, знае какво е неутронен флуенс? Що е то сериозна маса, кои са параметрите, които я дефинират? Но това не им пречи да се изричат. Тези „ специалисти “ не са си създали даже труда да ревизират коя трансформация са реакторите в АЕЦ Хмелницки и в АЕЦ „ Белене “. Но приказват, че нашите реактори са подобаващи за Украйна. Същото се отнася и за контракта, за който питахте (с „ Боташ “, б.р.). Президентът Радев се почувства като новия енергетик на България, който ще прави страната още веднъж енергиен център. За да направиш една страна енергиен център обаче, се желае поредна политика и ясно оценен и защитаван народен интерес, а не през днешния ден да се събудиш и да решиш едно, а на следващия ден сутринта – друго. Какъв енергиен център правиш, когато поставяш под въпрос употребата на V блок на „ Козлодуй “ с голословна и недоказана сигурност и успеваемост на американско нуклеарно гориво? А втората причина е напълно обикновена. Всеки си мисли, че може да си изпълни гушата. Случи се и по време на служебните държавни управления на Румен Радев, като образците с контракта с „ Боташ “, отхвърли от придобиване на Топлоелектрическа централа ”Варна ” от " Булгаргаз ", прекратените правосъдни каузи от АЕЦ ”Козлодуй ” и платените 25 млн. лева обезщетения на Христо Ковачки и други, са известни. Никой не мисли дълготрайно, а енергетиката не е от през днешния ден за на следващия ден. Енергетиката е тактика.     

- Политиците приказват за водородни мощности, за газова диверсификация, за зелена сила, само че за какво, съгласно Вас, България от 2020 година няма енергийна тактика и по какъв начин се развива енергийният ни бранш? Какво е бъдещето на българската енергетика?

- Какво тъкмо се развива в българската енергетика? Унищожава се нуклеарната ни енергетика, унищожава се ПАВЕЦ „ Чаира “ - лишаваме се от най-голямата батерия за предпазване на сила, която можеше да ни реши казуса с развиването на фотоволтаиците и ветрогенераторите. Влизаме в цялостна невъзможност с възобновимите източници. Имаше дни, когато силата беше с негативни цени на електрическата енергия. Кога вложителите във фотоволтаици ще си върнат вложенията, в случай, че цената е негативна? На процедура сме към този момент на ръба на развиването на фотоволтаици в България. Държавата освен че не прави нищо за енергийния бранш, страната залага клопки в него и изброих няколко от тях. Говори се, че ще контролираме цялата европейска енергийна система, само че това го приказваме към този момент 30 години. През соцвремето имаше такава електроенергийна система МИР, която обединяваше енергийните системи от Берлин до Владивосток. Първото изискване, с цел да се случи нещо позитивно в бранша е, в политиката да влязат хора, които схващат от енергетика и от ръководство на проблеми и които не се управляват от заповедите на този или оня „ огромен брат “, а мислят на първо място за националните ползи на България. И второ – в такива софтуерни браншове, в които са нужни избрани механически и софтуерни знания, незабавно да се освободим от дилетантите и печалбарите, тъй като те не основават, а унищожават основаното.

Румен Овчаров е роден на 5 юли 1952 година в Бургас. Завършва „ Атомни електроцентрали и установки “ като инженер-физик в Московския университет по енергетика и Макроикономика в УНСС, специализира в Съединени американски щати, Франция, Канада, Финландия, Работил е в АЕЦ „ Козлодуй “, в „ Енергопроект “, бил е министър на енергетиката в две държавни управления, народен представител от Българска социалистическа партия, член на Народно събрание на Българска социалистическа партия. Владее британски и съветски език.

Инфо: " Труд "

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР